Flåtten går IKKE i hi om høsten
Du har kanskje gått rundt og tenkt at hunden din er fri for denne lille parasitten om høsten, men da må du tenke om igjen. På grunn av stadig varmere vær er flåtten fortsatt veldig aktiv langt inn i høstmånedene. Sjekk hunden din ofte og grundig etter flått eller beskytt den med et flåttmiddel.
Det en vanlig misforståelse blant hundeeiere at de kan puste mer rolig og bruke mindre tid på å lete etter flått i hundens pels når sommeren står på hell. Dessverre er den lille blodsugende parasitten veldig aktiv hele høsten, kanskje også enda lengre på varme steder i landet.
Med det stadig varmere været i Norge og på resten av kloden vil flåttsesongen bli stadig lengre. Flåtten lever om høsten på ulike verter som f.eks. rådyr og kan spre seg herfra til hunden din. De kan også ligge i haugene med høstblader på bakken og vente på at et vertsdyr (eller menneske) skal komme forbi.
Det smarteste du kan gjøre for kjæledyret ditt er derfor:
- Sjekk hundens pels regelmessig for flått – selv om høsten
- Gi hunden din et flåttmiddel. Den er da beskyttet mot flått.
- Undersøk hvilke områder der flåttrisikoen er størst
Hvis du – som de fleste hundeeiere – liker å gå med kjæledyret ditt i skogen og mark er risikoen for flått også større. De unge flåttene – nymfene – er mest aktive fra mai til august. Det er den minste flåtten og derfor den som er mest vanskelig å finne i pelsen. De voksne flåttene er mest aktive fra mars til mai og fra august til november, avhengig av hvor varmt været er.
Flåtten kan være bærer av ulike sykdommer. Et eksempel er borreliose som kan gjøre både deg og hunden din veldig syk.
6-punktsøk
Flått kan være veldig vanskelig å få øye på i hundens pels. Ofte vil du kunne føle dem på hundens kropp. De vokser når de suger blod og vil bli lettere å kjenne om de har sittet lenge på hunden.
Stryk hendene forsiktig over hundens kropp og let etter små kuler og ujevnheter. Se ekstra nøye etter dersom du oppdager noe, det kan være en flått.
Flåtten liker seg best på spesielle områder på hunden. Vær derfor spesielt oppmerksom når du undersøker:
1. Hodet og ørene
Hunder er nysgjerrige skapninger som stikker hodet inn i mange ting. Det gjør det ganske enkelt for flåtten å feste seg på hodet. Det er også mange gode gjemmesteder for flåtten på hundens hode. Det er viktig å sjekke både utsiden og innsiden av ørene, særlig på hunder med store, hengende ører. Hvis flåtten sitter inne i hundens øre er det ofte en god ide å la veterinæren fjerne den. Vær ekstra oppmerksom dersom hunden din ofte klør seg på hodet og ørene. Bruk eventuelt lommelykt når du sjekker hundens ører.
2. Poter og tær
En flått kan faktisk sitte mellom hundens tær. Den kan til og med sitte fast under hundens pote mellom tredeputene. Dersom du ser hunden bite på en av potene, spesielt etter tur, kan det være lurt å sjekke etter flått.
3. Halen
Flått elsker varme og fuktige steder. Under halen nær hundens rumpe er et av favorittstedene for den lille parasitten. Sjekk halen og haleroten grundig.
4. Kjønnsorgan
Mange hundeeiere vegrer seg for å sjekke hundens kjønnsorganer for flått. Men det er en god idé. Fordi – som sagt – parasitten elsker varme og fuktighet, og fordi mange ikke ser etter får flåtten ofte lov til å sitte altfor lenge. HUSK – En flått som for eksempel bærer sykdommen borreliose kan smitte hunden etter 24-48 timer. Jo raskere flåtten fjernes, dess mindre er sjansen for at sykdommer kan overføres.
5. Under halsbåndet.
Noen hundeeiere lar hunden gå med halsbåndet på til enhver tid. Det er viktig å huske og sjekke under dette fordi dette er et sted flåtten trives. Halsbåndet bidrar også til at huden i dette området varmes opp og bidrar til å skape perfekte forhold for flått. Kontroller derfor området grundig.
6. Armhuler og lyske
Ja, de er vel strengt tatt benhuler. Men der benet møter hundens kropp kan flåtten lett gjemme seg, både for hunden og deg som eier. Så det er bare å komme i gang med å sjekke armhulene og lysken.
Beskytt hunden din om høsten
Det høres ut som mye. Og det er mye. Men samtidig nødvendig! Faktisk også om høsten. For flåtten er en ekstremt motstandsdyktig skapning. Den har et hardt, ytre skall som beskytter den godt mot forskjellige temperaturer. Og når temperaturen går ned vil alltid noen flått overleve ved å gjemme seg blant falne blader, trestubber, etc.
Du kan også spare mye tid på undersøkelser og beskytte hunden din effektivt ved å bruke et flåttmiddel. Så det kan definitivt være verdt å vurdere.
Da kan du og kjæledyret ditt ha mange fantastiske timer sammen i høstskogen uten å tenke på parasitter og sykdommer.